Sütőtök krémleves

 
 
 
4 személyre
- 1 kg sütőtök
- 1 darab krumpli
- 2 vöröshagyma
- fekete bors
- só
- olaj
- 2 darab húsleveskocka
- 500 ml főzőtejszín
- tökmag vagy leves golyó
 
  1. A sütőtököt kettévágjuk, meghámozzuk, magját kikaparjuk, kockákra vágjuk, majd megmossuk

  2. Egy kb. 4 literes edénybe tesszük a kockákra vágott sütőtököt és krumplit, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje

  3. Hozzáadunk 2 kávéskanál sót és 2 darab leveskockát

  4. Közepes lángon kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük

  5. A vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk

  6. A megfőtt sütőtököt leszűrjük, a levét félretesszük

  7. A tököt és a vöröshagymát össze mixereljük

  8. Hozzáadjuk a főzőtejszínt és egy csipetnyi borsot, majd közepes lángon kb. 3-4 perc alatt készre főzzük

  9. Ha túl sűrű a leves, akkor a félretett sütőtök lével higítható

  10. Pirított tökmaggal vagy leves golyókkal tálaljuk