Bejgli

 
 
 
4 személyre
- 60 dkg liszt
- 25 dkg RAMA margarin
- 3 tojás
- 2 dkg élesztő
- 3,5 dl tej
- 5 dkg cukor
- 4 evőkanál sárgabarack lekvár
- 20 dkg darált dió
- 30 dkg porcukor
- 5 dkg háztartási keksz
- 1 citrom
- 20 dkg mák
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dkg búzadara
- só
 
  1. 2 dl tejet egy fém bögrében meglangyosítunk

  2. A langyos tejbe beleteszünk 2 dkg élesztőt és 5 dkg cukrot. Szalvétával letakarjuk és kb. 2-3 percig meleg helyen hagyjuk, hogy felfuttassuk az élesztőt

  3. Egy mély keverőtálban összedolgozunk 50 dkg lisztet és 25 dkg RAMA margarint

  4. Felverünk 2 tojást

  5. Hozzáadjuk a liszthez a tojásokat

  6. Hozzáadjuk az élesztőt és egy csipet sót

  7. Fokozatosan hozzádolgozzuk a maradék lisztet

  8. Gyúródeszkán letakarva kb. 1,5 órán át meleg helyen pihentetjük

  9. A dió töltelékhez egy kb. 1 literes edénybe 1,5 dl vizet és 15 dkg porcukrot teszünk és kevergetve, kb. 2-3 perc alatt közepes lángon sziruppá főzzük

  10. Összemorzsolunk 5 dkg háztartási kekszet

  11. Levesszük a tűzről a szirupot, hozzáadunk 20 dkg darált diót, 5 dkg összemorzsolt háztartási kekszet és egy fél citrom reszelt héját

  12. A mák töltelékhez egy tálban összekeverünk 20 dkg mákot és 3 dkg búzadarát

  13. Egy fém bögrében felforralunk 1,5 dl tejet

  14. A mákhoz hozzáadjuk a felforralt tejet, 15 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és egy fél citrom reszelt héját

  15. A pihentetés után négy részre osztjuk a tésztát

  16. A részeket egyenként kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk

  17. A kinyújtott tésztákat vékonyan megkenjük baracklekvárral

  18. Rátesszük a tésztákra a tölteléket, két tésztára diót, két tésztára mákot

  19. Összecsavarjuk a tésztákat

  20. Enyhén kivajazott és lisztezett tepsibe helyezzük

  21. Villával megböködjük

  22. 1 egész tojással megkenjük a tészták tetejét

  23. Kb. fél óráig pihentetjük

  24. Előmelegített sütőben 200-220 fokon kb. 30-35 percig sütjük