Töltött pulyka

 
 
 
4 személyre
- Kb. 2,5 kg-os konyhakész egész pulyka
- 45 dkg bacon szalonna
- 4 gerezd fokhagyma
- 2-3 dl fehérbor
- só
- 3-4 körte
- 20 dkg aszalt szilva
- rozmaring
- bazsalikom
- gyömbér
- 1 kg mirelit franciasaláta alap
- 3 tojás
- 3 evőkanál mustár
- 3-4 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál citromlé
- 2,5 dl tejföl (kis pohár)
- olaj
- 2 közepes alma
- 3 darab csemegeuborka
- 1 kg krumpli
- 2 dl tej
- 5 dkg vaj
 
  1. Alaposan megmossuk a pulykát, majd papírtörlővel megtöröljük

  2. Kívül belül megsózzuk

  3. Bazsalikommal, gyömbérrel és rozmaringgal befűszerezzük

  4. Megtöltjük körtével és szilvával

  5. A combokat összekötözzük

  6. Mély tűzálló tálat baconszalonnával kibélelünk

  7. Belehelyezzük a pulykát

  8. A maradék baconszalonnát rátesszük

  9. Körberakjuk fokhagymával

  10. 1 dl vizet aláöntünk

  11. 160-180 fokon kb. 2,5-3 óráig sütjük, közben kb. félóránként fehérborral locsoljuk

  12. A franciasaláta alapot egy kb. 2 literes edénybe tesszük

  13. Hozzáadunk 2 teáskanál sót

  14. Felöntjük vízzel, addig, hogy ellepje

  15. Közepes lángon puhára főzzük

  16. 3 tojás sárgáját lassan adagolt olajjal sűrűre keverjük

  17. Hozzáadunk 3 evőkanál mustárt, 3-4 evőkanál porcukrot, 1 kávéskanál sót, 3 evőkanál citromlevet és 1 pohár tejfölt, majd összekeverjük

  18. Leszűrjük a megfőtt zöldségmixet

  19. Miután kihűlt a zöldségmix, egy tál aljába kevés majonézt teszünk, majd beleöntjük a kockákra vágott almát, uborkát és a zöldségmixet

  20. Hozzáadjuk a maradék majonézt és összekeverjük

  21. Egy kb. 3 literes edénybe beletesszük a megmosott, kockákra vágott krumplit és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje

  22. Hozzáadunk 2 teáskanál sót és közepes lángon puhára főzzük

  23. A megfőtt krumplit leszűrjük

  24. Krumplinyomóval összenyomkodjuk, hozzáadjuk a vajat és kevés tejet

  25. Közepes lángon főzve hozzáadjuk a többi tejet és fokozatosan összenyomkodjuk