Rántott hal

 
 
 
4 személyre
- 1 kg halfilé
- 0,5 l tej
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- 7 tojás
- 25 dkg zsemlemorzsa
- 25 dkg liszt
- olaj
- 30 dkg rizs
- ételízesítő (Vegeta)
- 3 evőkanál mustár
- 3 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál kristálycukor
- 3-4 evőkanál porcukor
- 2,5 dl tejföl (kis pohár)
- 3 fej vöröshagyma
- 1 kg salátának való krumpli
- 1 dl ecet
 
  1. Megtisztítjuk a fokhagymát

  2. A halat beletesszük egy lapos tálba

  3. Ráöntjük a tejet

  4. Belereszeljük a fokhagymát és kb. 20 percig állni hagyjuk

  5. Egy kb. 2 literes edényben olajat melegítünk

  6. Megmossuk a rizst és lecsepegtetjük

  7. Beleöntjük a rizst az olajba, kissé megpirítjuk

  8. Hozzáadunk 1 kávéskanál sót és 1 teáskanál Vegetát, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd lefedve kb. 20 percig kis lángon készre főzzük

  9. Kinyomkodjuk a halakat

  10. A halakat félbevágjuk

  11. Mindkét felüket enyhén megsózzuk

  12. Külön tálakba helyezzük a lisztet, 4 tojást és a zsemlemorzsát

  13. A tojást felverjük és hozzáadunk egy csipetnyi sót

  14. A szeleteket beleforgatjuk a lisztbe, a tojásba majd a zsemlemorzsába

  15. Egy serpenyőben olajat melegítünk

  16. Közepes lángon kisütjük a szeleteket

  17. A megsült szeleteket papírtörlővel leitatjuk

  18. Megtisztítjuk a krumplit

  19. Megmossuk a krumplit

  20. A krumplit egy kb. 2 literes edényben 1 kávéskanál sóval közepes lángon kb. fél óráig főzzük. Annyi vizet öntünk az edénybe, hogy ellepje a krumplit.

  21. Figyelni kell, hogy a krumpli ne főjön túl, mert akkor nem lehet majd karikákra vágni. Villával ellenőrizhető a krumpli puhasága, ha már beleszúrható, akkor jó.

  22. A megfőtt krumplit leszűrjük

  23. Megtisztítjuk a hagymát

  24. Megmossuk a hagymát

  25. Karikákra vágjuk és enyhén megsózzuk

  26. Egy kb. 2 literes edénybe 1 liter vizet 1 dl ecettel, 2 evőkanál cukorral és 1 kávéskanál sóval felforralunk

  27. Egy kb. 2 literes üvegtálba egy sor karikázott krumpli után egy sor hagymát teszünk addig ismételve, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A hagymát enyhén kinyomkodjuk.

  28. A felforralt ecetes lével leöntjük a krumplit és lefedve kb. 10 percig állni hagyjuk

  29. 3 tojás sárgáját lassan adagolt olajjal sűrűre keverjük

  30. Hozzáadunk 3 evőkanál mustárt, 3-4 evőkanál porcukrot, 1 kávéskanál sót, 3 evőkanál citromlevet és 1 pohár tejfölt, majd összekeverjük

  31. Leszűrjük az ecetes krumplit

  32. A krumplira ráöntjük a majonézt és óvatosan összekeverjük, hogy a krumpli nehogy összetörjön